Victor Wooten sa vracia na Slovensko s novým triom

Po dvoch rokoch sa na Slovensko vracia Victor Wooten. V rámci cyklu koncertov City Sounds of Bratislava opäť poteší jazzových nadšencov svojou jedinečnou basgitarovou virtuozitou. Tentoraz svoj program obohatí o úplne iné, no rovnako kvalitné mená. Spoločnosť mu 5. novembra v bratislavskom Ateliéri Babylon budú robiť bubenícky guru Dennis Chambers a saxofonista Bob Franceschini. Wooten okrem toho v týchto dňoch predstavil aj úplne nový projekt, kde sa na počudovanie venuje metalu.

https://youtu.be/4CS8vUNRdgY

Jediný trojnásobný víťaz čitateľskej ankety prestížneho hudobníckeho magazínu Bass Player, jeden z najlepších basgitaristov všetkých čias podľa magazínu Rolling Stone a de facto držiteľ takmer všetkých ocenení pre basgitaristov – aj to je Victor Lemonte Wooten. Založil kapelu Béla Fleck and The Flecktones, kde vystupuje spolu s Bélom Fleckom, no spolupracuje aj s inými velikánmi černošských žánrov. Menovite sú to Chick Corea, Dave Matthews, Stanley Clarke a Marcus Miller. Taktiež sa podieľa na výchove novej generácie, a to počas svojej výuky na Berklee College of Music. Vlastný edukačný proces podčiarkol vydaním knihy The Music Lesson: A Spiritual Search for Growth Through Music, v ktorej prirovnáva hľadanie svojho vnútorného hudobníckeho talentu k duchovnému dozrievaniu a rastu.

Dennis Chambers sa do nočného života barov dostal ako šesťročný hráč na bicie. Stálou súčasťou The Sugar Hill Gang sa stal vo veku 21 rokov, pričom sa podieľal i na ich najznámejšom kúsku Rapper´s Delight. Medzitým sa ešte v osemnástich pridal k americkému funk / soul / rockovému zoskupeniu Parliament – Funkadelic. Odkedy sa v roku 1986 pridal k Johnovi Scofieldovi a jeho kapele, hral už len s velikánmi žánru jazz-fusion. Medzi bubeníkmi sa najviac vyzdvihuje Chambersova technika a rýchlosť.

https://youtu.be/6MohgyVTTGA

Trojicu prichádzajúcu do Bratislavy začiatkom novembra ešte dopĺňa saxofonista a skladateľ Bob Franceschini. Jeho doménou sú žánre jazz a latin jazz. Namiesto slov za neho rozprávajú referencie, medzi ktoré okrem Victora Wootena patria mená ako Céline Dion, Tito Puente, Mike Stern, Paul Simon, Lionel Richie, Ricky Martin, ale aj Chaka Khan a George Benson.

Victor Wooten sa v spolupráci so City Sounds of Bratislava vracia po druhýkrát. V roku 2014 sa našincovi predviedol s programom, v ktorom mu sekundovali súrodenci Joseph (klávesy) a Elijah (gitara), ale aj Derico Watson (bicie) a speváčka Krystal Peterson. Na vypredanom koncerte mu fanúšikov predžhavilo Juraj Griglák Trio.

https://youtu.be/OSBHJyBbhWE

Už aj fajnšmekri ťažkých rockových až metalových žánrov žasnú nad Wootenovým hudobným géniom. Najmä po tom, ako oznámil spustenie novej myšlienky pomenovanej Octavision. Ide o hudobníkov Hovaka Alaverdyana (gitara), Romana Lomtadzeho (bicie),  Stevea Weingarta a Aru Torosyana (obaja klávesy). Pod Wootenovým vedením predstavili svetu úryvok zo singla Three Lives, ktorý dostal metalový svet na kolená.

https://youtu.be/rMtu1nyfUXM

Prekvapenie spočíva najmä v tom, že piatimi cenami Grammy ovenčený Wooten je známy skôr svojou jazzovou, respektíve bluegrassovou tvorbou. Prinesie ju do bratislavského Ateliéru Babylon 5. novembra 2016 v spoločnosti Dennisa Chambersa, dvorného bubeníka raperskej skupiny The Sugar Hill Gang, a Boba Franceschiniho, ktorý sa objavil na vyše dvesto albumoch ako saxofonista, skladateľ a aranžér.

Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, Bratislavský samosprávny kraj, Ars Bratislavensis a SOZA.

Viac info: www.facebook.com/csbratislava, www.citysounds.sk

FB event: https://www.facebook.com/events/1036755613089516/

Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=22713

V rámci cyklu City Sounds tiež pripravujeme:

KOOP Oscar Orchestra, 6.10.2016, Ateliér Babylon

https://www.facebook.com/events/1615844605410757/

LISA SIMONE, 2.12.2016, Slovenský rozhlas

https://www.facebook.com/events/1573313666306695/

Naturally 7 - Viac info o koncerte

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.