Jazz-funkový veľký tresk v Bratislave: Incognito v Bratislave podporia domáci Groove Connection.

Do koncertu Incognito v bratislavskom Majestic Music Clube zostáva už len pár dní, a preto je namieste oboznámiť sa s predskokanmi. Acid jazzovej smršti fungujúcej na hudobnej scéne už 35 rokov bude sekundovať päť talentovaných domácich hudobníkov. Tí majú medzi referenciami mená ako IMT Smile, Andreja Šebana či Adama Ďuricu. Vďaka jedným z tých najlepších z domova i zahraničia žiadny fanúšik nemôže vo štvrtok 12. novembra odísť sklamaný.

Vďaka cyklu koncertov City Sounds of Bratislava sa britské a slovenské jazzové svety spoja v bratislavskom MMC, aby pre jednu noc priniesli svojim fanúšikom jedinečný hudobný zážitok. Mário „Gapa“ Garbera (saxofón), Roman Mečiar (gitara), Peter Lipa mladší (klávesy), Michal Šimko (basgitara) a Michal Fedor (bicie) – z týchto mien pozostáva formácia Groove Connection, ktorá už tento štvrtok nažhaví fanúšikov pred koncertom legendárnej skupiny Incognito. Spomínané osobnosti domácej scény černošských žánrov si svoje renomé vybudovali práve vďaka spoluprácam nielen s jej nestorom Petrom Lipom, ale aj Oskarom Rózsom, Andrejom Šebanom či kapelami IMT Smile alebo dokonca, v prípade Gapu aj Monkey Business.

Medzi legendami aj priekopník žánra drum and bass

Našinci budú obstojným partnerom legende Incognito, ktorej začiatky sa datujú ešte do roku 1979. Vzišla z idey Paula „Tubbsa“ Williamsa a Jeana-Paula „Bluyeho“ Maunicka ako jazz-funk-soulové krídlo od stále sa rozrastajúcej kapely Light of the World. V 90. rokoch minulého storočia zažívala najväčší komerčný úspech v singlovom rebríčku UK Chart s cover verziou skladby Always There pôvodne od Ronnieho Lawsa, avšak vo verzii s americkou R&B speváčkou Jocelyn Brown.

https://youtu.be/I4weGwDt13Q

Do Bratislavy tak príde zostava s naozaj pestrým hudobným pozadím. Matt Cooper, ktorý zahrá na klávesoch, sa do povedomia dostal svojim projektom Outside, kde v 90. rokoch podľa americkej kritiky perfektne zosobnil progresívny jazz. Najznámejšia skladba tohto zoskupenia To Forgive But Not to Forget sa však stala obľúbenou hlavne medzi drum and bassovými fanúšikmi ako „tá jungle vec s husľami“. K Incognitu sa pridal v roku 2002 a medzitým producent a skladateľ hudobne sprevádzal okrem iných aj Whitney Houston, Amy Winehouse či Chaka Khan.

https://youtu.be/L-pKtc9_7dg

Podchytávanie talentov

Americkej speváčke robil hudobné pozadie aj britský basgitarista a DJ Francis Hylton. Keď sa stretol s Blueym, dokončoval s acid jazzovou skupinou Galliano album Live at the Liquid Room v Japonsku. K Incognito sa pridal až v roku 2005 po tom, ako nahrával s niekoľkými pop a R&B umelcami, no zabŕdol aj do scény world music. V jeho portfóliu možno nájsť široké spektrum osobností od Lyndena Davida Halla až po Afro Celt Sound System.

Talian Francesco Mendolia sa stal ďalším členom jazz-funkovej úderky na odporúčanie Matta Coopera v roku 2008. Medzi svoje skúsenosti môže s hrdosťou pridať svoju účasť v The Ennio Morricone Orchestra a podieľal sa aj na muzikáli Thriller Live, ktorý bol o Michaelovi Jacksonovi. O päť rokov neskôr sa pridal gitarista Francisco Sales. Otec formácie Incognito sa totiž stal „krstným otcom“ jeho sólového počinu. O mladom hudobníkovi povedal: „Keby odo mňa Steely Dan, Stevie Wonder, Sting, Adele, Bruno Mars, Pharrell Williams alebo ktokoľvek iný na vrchole chcel, aby som im odporúčil gitaristu, Francisco by bol na špičke môjho zoznamu,“

Okrem vokalistov Vanessy Haynes, Tonyho Momrella a Katie Leone sa v zostave objaví aj „čarovné dieťa“ perkusionista João Caetano. Do kontaktu so svojim nástrojom sa dostal vo veku troch rokov, pričom o dva roky neskôr začal hrať na husle. Spolupracoval s Leonou Lewis, Mariom Biondim a inými. Na Slovensku sa ešte „zastavia“ aj Jim Hunt (saxofón a flauta), Trevor Mires (trombón) a Sid Gauld (trúbka). 

https://youtu.be/5YXYiE5RThk

Nielen poriadny kus hudobnej histórie by malo byť lákadlom pre návštevníkov koncertu Incognito po dvoch rokoch. Zoskupenie sľubuje energickú a plnokrvnú zábavu, a to hlavne pri príležitosti vydania nového albumu Amplified Soul.

https://youtu.be/N21_MyFfc0Q

Koncert sa koná s finančnou podporou Ministerstva kultury SR, Bratislavského samosprávneho kraja a SOZA.

Viac info: www.facebook.com/csbratislavawww.citysounds.sk

FB event: https://www.facebook.com/events/1681259552105935/

Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?ID=18146

Naturally 7 - Viac info o koncerte

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.