Zákulisný hráč, ktorý vystupuje z tieňa. Na Bratislavu zaútočí Thundercat

Slovensko v apríli zažije jazz-fusionovú hudobnú búrku. Do bratislavského Ateliéru Babylon zavíta vďaka projektu City Sounds of Bratislava multiinštrumentalista a spevák Thundercat. Rodák z Los Angeles prvý väčší úspech zaznamenal už v 15 rokoch, zatiaľ čo ho v tridsiatke považujú za jedného z najkľúčovejších tvorcov albumu Kendricka Lamara, kritikmi najospevovanejšieho titulu minulého roka.

https://youtu.be/GNCd_ERZvZM

Thundercat sa narodil ako Stephen Brunner do rodiny, kde hudba rozhodne patrila. Jeho otec Ronald Brunner Sr. hrával na bicích pre významné mená ako Diana Ross, The Temptations a Gladys Knight. Ronald Brunner Jr. je zas držiteľom zlatého gramofónu Grammy spolupracujúci s veľkými formátmi jazzu vrátane Roya Hargrova, Stanleyho Clarkea, ale tiež Waynea Shortera.

https://youtu.be/8H19G-5_kdM

Práve brata uvádza 32-ročný basgitarista ako svoju najväčšiu inšpiráciu. Pred tým, ako spoločne založili punkovú skupinu Suicidal Tendencies, sa ešte stal súčasťou chlapčenskej skupiny No Curfew, s ktorou sa tešil nemalej popularite. Neskôr však zistil, že ho zo všetkých žánrov napĺňa skôr jazz a experimenty s ním. Prelom v kariére prišiel, keď sa Thundercat dal dohromady so Shafiqom Husaynom z kapely Sa-Ra v štúdiu Silver Lake. Sem chodievali nahrávať svoje albumy Bilal a Erykah Badu. Speváčku oslovila hudobníkova tvorba ešte v roku 2008 počas dokončovania albumu New Amerykah. Thundercat sa vtedy stal pevnou súčasťou interpretkinej koncertnej skupiny.

https://youtu.be/8qGigIMM1Vw

Naplno mohol prejaviť svoj talent až po upísaní sa značke Brainfeeder producenta, hudobníka a dídžeja Flying Lotus. Pod hlavičkou tohto labelu vydal nahrávky The Golden Age of Apocalypse (2011) a Apocalypse (2013), ale aj šesťskladbový kúsok The Beyond / Where the Giants Roam (2015), pričom sa hovorí o tom, že ďalšiu štúdiovú kolekciu by mal vydať v najbližších týždňoch. Medzitým sa do značnej miery pričinil o vznik albumu To Pimp a Butterfly (2015) rapera Kendricka Lamara, ktorý sa vlani stal tým kritikmi najuznávanejším vďaka svojej tematickej, ale aj hudobnej komplexnosti.

https://youtu.be/drV0QatqbRU

Na jednu z najtalentovanejších hviezd jazz fusion inšpirovaným 70. rokmi sa môžu tešiť aj slovenskí fanúšikovia. V rámci svojho svetového turné sa Thundercat 3. apríla zastaví aj v bratislavskom Ateliéri Babylon. Spraví tak aj vďaka projektu City Sounds of Bratislava.

https://youtu.be/PBpwKNbcuMA

Viac info: www.facebook.com/csbratislava

FB event: https://www.facebook.com/events/223223471449714/

Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=23106&idpartner=154

V rámci projektu City Sounds tiež pripravujeme:

MACY GRAY – 8. marec 2017, Stará tržnica Bratislava

SCOTT BRADLEE’S POSTMODERN JUKEBOX – 18. marec 2017, Refinery Gallery Bratislava

JOHN PATITUCCI THE ELECTRIC GUITAR QUARTET, 16. máj 2017, Slovenský rozhlas Bratislava

Naturally 7 - Viac info o koncerte

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.