Stretnutie po rokoch: Predskokanom Stanley-ho Clarke-a bude Juraj Griglák

Koncert amerického basgitaristu Stanley-ho Clarke-a v Bratislave bude mať nostalgickú hodnotu. Po troch dekádach sa so žijúcou hudobnou legendou na jednom pódiu vystrieda špička slovenského jazzu Juraj Griglák. Dvojica si spolu zahrala v roku 1985 počas jazzového festivalu v slovenskom hlavnom meste. 

Meno slovenského predskokana opätovnej návštevy Stanley-ho Clarke-a v Bratislave je už známe. Pódium v bratislavskom Istropolise bude 7. marca 2016 okrem štvornásobného držiteľa ocenenia Grammy patriť aj Jurajovi Griglákovi. Jazzman, ktorý je vďaka svojmu talentu považovaný za jedného z najlepších na Slovensku, vystupoval s Clarke-om ešte vo svojich začiatkoch. V roku 1985 sa dvojici podarilo spolu na pódiu predviesť improvizačnú exhibíciu. Spomínané vystúpenie koluje po internete a bez povšimnutia ho nenechali ani zahraničné médiá. Fanúšikovia zmesi jazzu, funku a rocku tak môžu vďaka cyklu koncertov City Sounds of Bratislava dúfať, že sa energické vystúpenie zopakuje.

https://youtu.be/sgU5cHsa3OI

Hudobník Juraj Griglák po absolvovaní štúdia na Konzervatóriu v Bratislave vyštudoval aj tamojšiu Vysokú školu muzických umení, kde sa venoval kontrabasu. Následne získal profesionálne angažmány v Tanečnom orchestri Československého rozhlasu a Tanečnom orchestri Československej televízie. Do pozornosti širokej verejnosti sa dostal aj vďaka svojej účasti v skupine Stop Time pod vedením Matúša Jakabčica. Vystupoval aj so skupinami ASH Band a The Quartet.

https://youtu.be/70HMGAzo2E0

S 80-timi nahrávkami vo svojom portfóliu patrí Griglák aj medzi vyhľadávaných štúdiových hudobníkov. Svoj prvý album Bass Friends nahral v roku 2000, pričom sa na ňom podieľal aj špeciálny hosť z New Yorku Ron Affif. CD si získalo uznanie prestížnych zahraničných médií ako Bass Player či Bassics. Ďalší počin Time to Fly nasledoval až v roku 2014. Kolekciou, na ktorej je počuť aj Poogieho Bella a Patchesa Stewarta, si vyslúžil ocenenie Esprit za najlepší jazzový album roka. Uznanie získal aj vďaka cene Ladislava Martoníka, ktorú mu udelila Slovenská jazzová asociácia v roku 1994. 

https://youtu.be/XGN6AeHYWs8

Juraj Griglák s kapelou a Stanley Clarke, basgitarový fenomén zo Spojených štátov amerických v jeden večer je presne tou hudobnou lahôdkou, ktorú by si jazzoví fajnšmekeri nemali nechať ujsť. Spomínanú konšteláciu hviezd prinesie City Sounds of Bratislava do Istropolisu 7. marca 2016. 

Viac info: www.facebook.com/csbratislavawww.citysounds.sk

FB event:  https://www.facebook.com/events/1114977685194212/

Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=21641

Naturally 7 - Viac info o koncerte

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.