Nemal ani tridsať a jazz mu ležal pri nohách. John Patitucci sa v máji vráti do Bratislavy s vlastným projektom

Detstvo Johna Patitucciho bolo pestré. Skúmal hru na niekoľkých nástrojoch. Mal len desať, keď sa naučil hrať na elektrickej gitare, zatiaľ čo skladať a vystupovať začal o dva roky neskôr. V pätnástich ovládol akustickú basgitaru a klavír o rok na to. Naplno však svoju vášeň začal rozvíjať krátko pred dovŕšením tridsiatky. Dôvod, prečo jazzový svet ovládol predviedol Bratislavčanom ešte v roku 2009. V máji 2017 prichádza vďaka cyklu koncertov City Sounds of Bratislava ukázať nový, vlastný projekt.

https://youtu.be/w29bgJ2jZFo

Rýchlo sa pohol od soulu a rocku k jazzu a žánrom klasickej hudby. keďže študoval basu na San Francisco State University a Long Beach State University. V roku 1980 pokračoval vo svojej kariére v Los Angeles, kde pracoval ako štúdiový hudobník a jazzový umelec. Podieľal sa na nahrávkach umelcov ako B.B. King, Chick Corea, Herbie Hancock, George Benson, Natalie Cole, Bon Jovi či Sting. S niektorými z nich dokonca absolvoval aj vystúpenia po celom svete. Do jeho portfólia spadá tiež práca s filmovými skladateľmi Jerrym Goldsmithom, Ryom Cooderom, Jamesom Newtonom Howardom a inými.

Do popredia sa dostával dravo, a to od roku 1985 vďaka spojeniu s Chickom Coreom, keď mal iba 26 rokov. Jeho spolupráce s Elektric Band a Akoustic Band, vlastných šesť svojpomocne aranžovaných nahrávok pod hlavičkou GRP Records a iná kreatívna tvorba mu vyniesli dve ocenenia Grammy. Jedno za hranie a druhé za skladanie. Navyše, jeho eponymný debut dobyl v čase vydania žánrový rebríček prestížneho magazínu Billboard.

https://youtu.be/LaX2ujQCq34

Krátko pred začiatkom nového tisícročia prešiel 56-ročný Američan pod krídla vydavateľstva Concord Jazz, kde vydal ďalších sedem kúskov: One More Angel (1997); Now (1998); Imprint (2000); Communion (2001); Songs, Stories and Spirituals (2003); Line by Line (2006) a Rememberance (2009). Na poslednej menovanej sa prvýkrát objavil aj saxofónový génius Joe Lovano a bubenícky vrituóz Brian Blade. Štúdiovka si vyslúžila nomináciu na Grammy za Najlepší jazzový inštrumentálny album roka 2009.

https://youtu.be/lrbIjpGWfVY

Ešte vtedy sa Patitucci prvýkrát predstavil slovenským fanúšikom, keď v Bratislave koncertoval s americkým saxofonistom Wayneom Shorterom a jeho kvartetom, ktorého súčasťou bol okrem neho aj spomínaný Blade na bicích a Danilo Perez za klavírom. Do hlavného mesta Slovenska sa vráti 16. mája 2017. Svojou 14. štúdiovkou Brooklyn (2015) predstaví v Slovenskom rozhlase samostatný jazzový projekt The John Patitucci Electric Guitar Quartet. Etablovanému multiinštrumentalistovi budú robiť spoločnosť Adam Rogers a Steve Cardenas (obaja gitara) a Nate Smith (bicie).

https://youtu.be/Vf8veOUqGn4

VSTUPENKY: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=121095&idpartner=154

EVENT: https://www.facebook.com/events/329365024089250/

INFORMÁCIE: https://www.facebook.com/csbratislava/

Ďaľšie koncerty CITY SOUNDS:

MACY GRAY – 8. marec 2017, Stará tržnica Bratislava

SCOTT BRADLEE’S POSTMODERN JUKEBOX – 18. marec, Refinery Gallery Bratislava

THUNDERCAT – 3. apríl 2017, Ateliér Babylon Bratislava

Naturally 7 - Viac info o koncerte

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.