Jane Birkin vystúpi v Bratislave so slovenským orchestrom, preslávil ju sexi duet Je t’aime

Herečka a speváčka Jane Birkin, známa aj vďaka sexi hitu z obdobia sedemdesiatych rokov „Je t‘aime… moi non plus“, mieri do Bratislavy v rámci festivalu City Sounds. Po boku jedného z najprestížnejších slovenských orchestrov, Cappelly Istropolitany, tu predstaví piesne svojho speváckeho kolegu a životného partnera Serge Gainsbourga. Stane sa tak 15. apríla vo Veľkej sále bratislavského Istropolisu.

https://youtu.be/GlpDf6XX_j0


Turné na podporu albumu Birkin/Gainsbourg: Le Symphonique (marec, 2017) je podľa francúzsko-anglickej šansonierky poctou jej dlhoročnému partnerovi, skladateľovi, hudobníkovi a režisérovi Serge Gainsbourgovi, ktorý jej zároveň aj jedným z najvýraznejších francúzskych umelcov 20. storočia. „Serge bol nielen básnikom, či objaviteľom nepoznaného. Mal aj ucho symfonika – čoho dôkazom je aj jeho orchestrálne majstrovské dielo Histoire de Melody Nelson,“ priblížila speváčka hudobníkov vzťah ku klasickej tvorbe, ktorý je možno badať na zmienenom albume z r. 1968. Zároveň tiež približuje motiváciu pre vznik nového albumu Le Symphonique, ktorý Gainsbourgove skladby predstavuje v nových symfonických aranžmánoch. Birkin na ňom spojila svoje sily s japonským klaviristom, skladateľom a aranžérom Nobuyuki Nakajimom, producentsky sa na ňom podieľal Gainsbourgov dlhoročný producent Philippe Lerichomme. Výsledkom je prepojenie nadčasových, sugestívnych skladieb s majestátnym zvukom Montrealského symfonického orchestra.

https://youtu.be/74VoTdcB0pQ

V rámci unikátneho slovenského koncertu však speváčka vystúpi po boku rozšírenej zostavy prestížneho slovenského orchestra Cappella Istropolitana, pod vedením dirigenta Daniela Simandla. Pôvodne komorný orchester pätnástich členov pôsobí na domácej i zahraničnej scéne od r. 1983. Na základe svojich vysokých kvalít bol v r. 1991, pod vedením Roberta Marečka, menovaný Magistrátom mesta za Komorný orchester hlavného mesta Bratislava. Hudobní kritici oceňujú predovšetkým jeho vysokú technickú úroveň, kultivovaný zvuk, bezprostredný výraz, či interpretačnú disciplínu. Projekt Birkin/Gainsbourg: Le Symphonique je originálny a jedinečný aj vďaka skutočnosti, že je časovo ohraničený na obdobie rokov 2017/2018.

https://youtu.be/MIiJnNXMK_A

Jane Birkin (1946) odštartovala svoju kariéru v r. 1965, v komediálnom filme The Knack…and How to Get It (u nás v češtine Fortel, a jak ho získat). O rok neskôr sa už objavila v svetoznámom dramatickom snímku Zväčšenina, talianskeho režiséra Michelangela Antonioniho. V r. 1968 spoznala počas nakrúcania filmu Slogan herca, speváka a textára Serge Gainsbourga, pre ktorého sa stala múzou, dlhoročnou priateľkou i spolupracovníčkou. Výsledkom ich spolupráce bol aj kontroverzný duet so sexuálnym nábojom „Je t‘aime… moi non plus“, ktorý dosiahol komerčný úspech v celej Európe. V 70. rokoch sa následne na to stala sex-symbolom obdobia a spolu s Gainsbourgom tvorila ikonický pár, médiami tiež často označovaný ako najkreatívnejší a štýlový. Ich vzťah trval 13 rokov (1968–1980), pričom ich dcéra Charlotte Gainsbourg je taktiež herečka a speváčka. Po hudobníkovej smrti v r. 1991 sa Birkin stala zanietenou propagátorkou jeho umeleckého dedičstva a odkazu.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

PREDPREDAJ:  https://www.ticketportal.sk/Event/JANE_BIRKIN_SERGE_GAINSBOURG_THE_SYMPHONIC?IDpartner=154

FB event: https://www.facebook.com/events/2052822868329485/

Ďalšie koncerty festivalu City Sounds of Bratislava:

OREGON, 14.3.2018, Atelier Babylon, https://www.facebook.com/events/149916875637886/

CANDY DULFER, 12.4.2018, MMC, https://www.facebook.com/events/172740529986162/

Naturally 7 - Viac info o koncerte

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.